Szukaj
Endo – MY Wyjątkowe warsztaty psychoterapeutyczne dla par. Dowiedz się więcej

Endo – MY Wyjątkowe warsztaty psychoterapeutyczne dla par. Dowiedz się więcej

Wsparcie zdrowia wątroby

Wsparcie zdrowia wątroby

Mieszanka ziołowa BIO

100 g – 20 porcji

Składniki mieszanki ziołowej przyczyniają się do:

  • prawidłowego działania wątroby

  • poprawy trawienia i funkcjonowania jelit

  • oczyszczania organizmu

49.00

Najniższa cena w ostatnich 30 dniach: 49.00

Taniej w wielosztukach

Bezpieczne
płatności

Darmowa dostawa
od 450 zł

Wysyłka
w 24h

Ekologiczne
pakowanie

*darmowa dostawa od 450 zł na terenie Polski

mięta pieprzowa (liść)*, mniszek lekarski (liść)*, ostropest plamisty (owoc)*, karczoch zwyczajny (ziele)* w różnych proporcjach

Bezpieczeństwo i wysoka jakość produktów dla Endokobiet to dla nas priorytet. Dlatego mieszanka ziołowa Objawy PMS została wyprodukowana z najwyższej jakości składników pochodzących od dostawców ekologicznych.

Czubatą dużą łyżkę ziół (około 5 g) zalać 400 ml wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie odcedzić i spożywać w 2-4 porcjach (najlepiej 30 minut przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku).

Świeży napar pić regularnie przez 2 tygodnie w miesiącu. Po tym czasie zrobić przerwę

i wrócić do picia herbatki, jeśli wciąż jest taka potrzeba.

Produkt przechowywać w temperaturze do 18°C, w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Przeciwskazania:

  • Nadwrażliwość/uczulenie na rośliny z rodziny jasnowatych, astrowatych i złożonych (Compositae).
  • Ciąża i karmienie piersią.
  • Choroby: refluksowa przełyku (GERD), nerek, dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego, przepuklina rozworu przełykowego, niedrożność kanalików żółciowych, nadkwaśność żołądka, refluks przełykowo-żołądkowy, choroba wrzodowa, zaburzenia elektrolitowe.
  • Należy zachować szczególną ostrożność przy zażywaniu leków obniżających poziom glukozy, cyklosporyny i leków obniżających ciśnienie tętnicze krwi, diuretyków, litu, leków przeciwzakrzepowych, leków zobojętniających sok żołądkowy, disulfiramu, antybiotyku cyprofloksacyny, leków hipoglikemicznych, niacyny i antybiotyku Flagyl, bupropionu, sertraliny, kwasu walproinowego i inhibitorów pompy protonowej, statyn (leków przyjmowanych powszechnie w leczeniu zaburzeń lipidowych), metronidazolu, indynawiru i azolowych leków przeciwgrzybiczych.

Opakowanie wykonane jest z papieru kraftowego.
Etykieta wykonana jest z papieru z certyfikatem FSC.

Płatności w sklepie EndoMe obsługuje serwis Przelewy24, Stripe i PayPal. Możesz zapłacić w najbardziej wygodny dla Ciebie sposób: kartą, przelewem lub Blikiem.

Zamówienia realizujemy w ciągu 24 godzin, dostawa odbywa się w ciągu 2-3 dni roboczych. Masz do dyspozycji kurierów InPost, DPD i Pocztex oraz dostawę do paczkomatów InPost.

Koszt dostawy na terenie Polski to 16 zł. Oferujemy darmową dostawę dla zamówień od kwoty 450 zł.

Poznaj składniki mieszanki ziołowej na wsparcie zdrowia wątroby

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa (łac. Mentha piperita L.) to roślina należąca do rodziny jasnowatych. Pochodzi z Anglii, ale obecnie uprawiana jest niemal na całym świecie (w Europie, Afryce, Azji i obu Amerykach). Osiąga wysokość do 1 metra i charakteryzuje się gęsto rozgałęzioną, pokrytą drobnymi włoskami łodygą, a także owalnymi, ostro zakończonymi liśćmi i różowoczerwonymi kwiatami.

Mięta pieprzowa jest jednym z najbardziej popularnych ziół, które od lat wykorzystuje się w celach leczniczych. Starożytni Rzymianie używali jej do pobudzania myślenia. Z kolei w średniowiecznej Polsce używano jej zewnętrznie, jako naturalny lek na ból po ukąszeniu owada. Obecnie mięta pieprzowa ma znacznie szersze zastosowanie. Zawiera wiele wartościowych substancji aktywnych (m.in. mentol, rutynę, betainę, apigeninę), które wykazują działanie przeciwzapalne, spazmolityczne, uspokajające, przeciwmigrenowe, żółciopędne i zwiększające wydzielanie soku żołądkowego.

 

  • wspomaga proces regeneracji wątroby;
  • pobudza wydzielanie żółci;
  • rozkurcza i zmniejsza napięcie mięśni gładkich;
  • redukuje objawy zespołu jelita drażliwego (IBS);
  • wspomaga proces trawienia i zapobiega wzdęciom;
  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze;
mięta

Mniszek lekarski

mniszek lekarski

Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale) nazywany w języku potocznym „mleczem” to bylina z rodziny Asteraceae. Występuje praktycznie na terenie całej Europy. Charakteryzuje się koszyczkami kwiatowymi złożonymi z intensywnie żółtych kwiatów, bocznie ząbkowanymi liśćmi zebranymi w rozetę, walcowatym i mięsistym korzeniem oraz owocami określanymi jako „dmuchawce”.

Cenne właściwości mniszka lekarskiego doceniano już w czasach starożytnych i średniowiecznych. Ekstrakty z rośliny wykorzystywano do leczenia schorzeń skóry, reumatyzmu i chorób wątroby. W Polsce stosowano je również w przypadku infekcji, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także stanów zapalnych skóry. W dawnych czasach stosowano mniszka lekarskiego intuicyjnie. Za to dziś wiemy już, co może odpowiadać za cenne właściwości tej rośliny. Zaobserwowano, że jest źródłem m.in.:

  • beta-karotenu, czyli prowitaminy A;
  • witaminy C,
  • witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9);
  • luteiny i zeaksantyny;
  • składników mineralnych (m.in. wapnia, magnezu, żelaza);
  • flawonoidów;
  • inuliny (zaliczanej do prebiotyków);
  • fitosteroli;

 

Ze względu na taki skład mniszek lekarski nie powinien być traktowany jako niepotrzebny chwast. Jest to bylina, która została uznana przez Światową Organizację Zdrowia za roślinę leczniczą. Dzięki zawartym w niej składnikom wykazuje działanie ochronne na wątrobę, wspomaga jej funkcjonowanie, obniża akumulację lipidów w tym narządzie, a także pobudza wytwarzanie żółci. 

Mniszek lekarski to roślina, która ma pozytywny wpływ nie tylko na wątrobę. Zawarte w niej fitosterole ograniczają wchłanianie cholesterolu z pokarmu i pomagają regulować jego poziom we krwi. Z kolei flawonoidy, witamina C i karotenoidy działają przeciwzapalnie, co sprawia, że mniszek lekarski uzupełnia działanie diety przeciwzapalnej zalecanej przy endometriozie i adenomiozie.

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty (łac. Silybum marianum) to roślina należąca do rodziny astrowatych. W stanie naturalnym występuje w różnych miejscach na świecie m.in. w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego, Indiach i Pakistanie. Ma grubą, prostą, wzniesioną łodygę, górno rozgałęziającą się łodygę, która osiąga do 2 m. Ponadto charakteryzuje się kwiatami zebranymi w zwisłe kwiatostany, które wyrastają na szczycie łodyg oraz liśćmi o silnie kolczastych brzegach.

Ostropest plamisty uznawany jest za jedną z najważniejszych roślin leczniczych. Od lat ekstrakty z jego owoców są stosowane we wspomaganiu leczenia chorób wątroby. Takie zastosowanie wynika przede wszystkim z tego, że owoce ostropestu plamistego zawierają sylimarynę. Jest to zbiorcze określenie grupy flawonolignanów, które wykazują działanie: hepatoprotekcyjne (chronią komórki wątroby przed szkodliwym działaniem toksyn i wirusów),

  • przeciwzapalne,
  • przeciwłóknieniowe (sylimarynę pozyskiwaną z ostropestu plamistego wykorzystuje się w leczeniu włóknienia wątroby – procesu bliznowacenia, który towarzyszy przewlekłym chorobom wątroby),
  • antyoksydacyjne.
ostropest

Karczoch zwyczajny

Karczoch zwyczajny (łac. Cynara scolymus) inaczej artyszok to wieloletnia roślina zielna z rodziny astrowatych (łac. Asteraceae). Jest rośliną uprawianą na całym świecie. Liderem, jeśli chodzi o uprawę są Włochy – 40% produkcji światowej.
Artyszok charakteryzuje się masywną słabo rozgałęzioną łodygą, jasnozielonymi liściami (od spodu pokrytymi jasnymi kolczastymi włoskami) oraz kwiatostanem złożonym z mięsistego dnia i okryw kwiatowych, które zachodzą jedna na drugą i odsłaniają purpurowe kwiaty. Może osiągać wysokość 1,2-1,3 m.
Karczoch zwyczajny to roślina powszechnie wykorzystywana w kuchni – szczególnie włoskiej. Częścią jadalną są głowy (pąki) kwiatowe), a konkretnie ich „serce”, które wzbogaca jadłospis w białko roślinne, inulinę (zaliczaną do prebiotyków) i składniki mineralne (m.in. wapń, potas).
Na uwagę zasługuje nie tylko „serce” karczocha, ale i liście oraz łodygi, które są bogatym źródłem składników biologicznie czynnych. Liście karczocha zawierają składniki mineralne (m.in. potas, magnez, wapń), związki fenolowe (m.in. apigeninę, kwas galusowy), cynarynę, a także luteolinę. Ze względu na dwa ostatnie składniki (tj. cynarynę i luteolinę) karczoch zwyczajny jest szczególnie polecany osobom, które chcą zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, sprawne funkcjonowanie wątroby, naturalną ochronę wątroby przed działaniem szkodliwych czynników i przyspieszenie procesu regeneracji tego narządu.

PL – EKO – 01

Zależało nam na dostarczeniu Ci bezpiecznego produktu najwyższej jakości, dlatego wszystkie składniki tej mieszanki ziół pochodzą z upraw ekologicznych.

Poznaj ekspertkę, która opracowała ten produkt

Dr Paulina Górska

Jestem dietetyczką kliniczną, absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (studia I stopnia), Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu (studia II stopnia) i Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Odbyłam szereg szkoleń, między innymi: Endometrioza i PCOS – zalecenia diagnostyczno-żywieniowe (Instytut Edukacji Żywieniowej), Żywienie i Suplementacja w PCOS (Dietomedica), SIBO – diagnostyka i leczenie – praktyczne podejście lekarza (Instytut Mikroekologii i Kcalmar.pro). Z myślą o potrzebach i pragnieniach kobiet założyłam poradnię dietetyczną Kobieca Strona Dietetyki. Od lat pokazuję kobietom chorującym na endometriozę i PCOS, jak powinna wyglądać dieta wspomagająca leczenie choroby. Wspieram pacjentki nie tylko w dążeniu do lepszego samopoczucia, ale i upragnionej ciąży.

www.kobiecastronadietetyki.pl

Lista publikacji naukowych

  • Chrapek, Aleksandra, and Katarzyna Dzida. „Skład chemiczny, warunki uprawy i właściwości lecznicze mięty pieprzowej (Mentha× piperita L.).” Wybrane zagadnienia z zakresu przemysłu spożywczego oraz zarządzania i inżynierii produkcji: 16.
  • Almatroodi, Saleh A., et al. „Peppermint,(Mentha× piperita): role in management of diseases through modulating various biological activities.” Pharmacognosy Journal 13.3 (2021).
  • Wei, Hao, et al. „Mentha arvensis and Mentha× piperita-vital herbs with myriads of pharmaceutical benefits.” Horticulturae 9.2 (2023): 224.
  • Masouri, Ladan, et al. „Mentha piperita as a promising feed additive used to protect liver, bone, and meat of Japanese quail against aflatoxin B1.” Tropical Animal Health and Production 54.5 (2022): 254.
  • Davaatseren, Munkhtugs, et al. „Taraxacum official (dandelion) leaf extract alleviates high-fat diet-induced nonalcoholic fatty liver.” Food and chemical toxicology 58 (2013): 30-36.
  • Lis, Bernadetta, and Dorota Grabek-Lejko. „Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)–potencjalne właściwości prozdrowotne.” Nauka Przyroda Technologie 10.3 (2016): 37.
  • Mahboubi, Mohaddese, and Mona Mahboubi. „Hepatoprotection by dandelion (Taraxacum officinale) and mechanisms.” Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine 10.1 (2020): 1-10.
  • Nowak, Anna, et al. „The antioxidant activity of ethanolic and aqueous extracts of dandelion (L.).” Pomeranian Journal of Life Sciences 65.4 (2019): 83-88.
  • Rolnik, Agata, and Beata Olas. „MNISZEK POSPOLITY (TARAXACUM OFFICINALE)? SKARBNICA ZWIĄZKÓW PROZDROWOTNYCH.” Kosmos 68.1 (2019): 97-101.
  • Sweeney, Brooke, et al. „Evidence-based systematic review of dandelion (Taraxacum officinale) by natural standard research collaboration.” Journal of herbal pharmacotherapy 5.1 (2005): 79-93.
  • Hemati, Niloofar, et al. „The effects of supplementation with Cynara scolymus L. on anthropometric indices: А systematic review and dose-response meta-analysis of clinical trials.” Complementary therapies in medicine 56 (2021): 102612.
  • Krauze-Baranowska, Mirosława, et al. „The use of herbal medicines in the gastrointestinal tract diseases–the statement of experts from the Polish Society of Phytotherapy–STANFITO–Gastro. Part I.” Lekarz POZ 10.1: 13-22.
  • Nurzyńska-Wierdak, Renata, Andrzej Sałata, and Rafał Stepaniuk. „Prozdrowotne właściwości karczocha zwyczajnego (cynara scolymus l., Asteraceae).” Kosmos 67.4 (2018): 823-831.
  • Porro, Chiara, et al. „Functional and Therapeutic Potential of Cynara scolymus in Health Benefits.” Nutrients 16.6 (2024): 872.
  • Teterycz, Dorota, and Monika Michalak-Majewska. „Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus)-innowacyjny surowiec o bogatych właściwościach leczniczych.” Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 593 (2018).
  • https://opieka.farm/karczoch/
  • Basiglio, Cecilia L., et al. „Differential effects of silymarin and its active component silibinin on plasma membrane stability and hepatocellular lysis.” Chemico-biological interactions 179.2-3 (2009): 297-303.
  • Górka-Dynysiewicz, Joanna, Jolanta Zuwała-Jagiełło, and Maria Warwas. „Włóknienie wątroby–strategie leczenia.” Farm Pol 66.2 (2010): 101-105.
  • Gulbicka, Paulina, et al. „Współczesne terapie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.” Forum Zaburzeń Metabolicznych. Vol. 9. No. 4. 2018.
  • Mayer, K. E., R. P. Myers, and S. S. Lee. „Silymarin treatment of viral hepatitis: a systematic review.” Journal of viral hepatitis 12.6 (2005): 559-567.
  • https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/332427,ostropest-plamisty-wlasciwosci-i-korzysci-zdrowotne-na-co-pomaga-ostropest-plamisty
  • https://www.nowafarmacja.pl/blog/ostropest-na-watrobe
  • https://gemini.pl/poradnik/artykul/ostropest-wlasciwosci-zastosowanie-i-przeciwwskazania/

Powiązane produkty

Objawy sztucznej menopauzy

Cena 49 zł

Objawy PMS

Cena 49 zł

Uciążliwe miesiączki

Cena 49 zł

EndoOmega

Cena 139 zł

EndoZestaw

Cena 278 zł

Masażer termiczny

Cena 359 zł

Bądź na bieżąco

Dzięki naszemu newsletterowi najnowsze artykuły, produkty i zniżki w naszym sklepie trafią prosto na Twoją skrzynkę mailową!